top of page

PRIMERI LECENJA

Pacijentkinja, 56 g. dolazi u ordinaciju u pratnji kceri, jedva hodajuci usitnjenim koracima na sirokoj osnovi, ne ispustajuci ruke koje je pridrzavaju da ne padne. Razlog dolaska je vrtoglavica pracena mucninom i povracanjem u trajanju od oko mesec dana, od toga zadnjih desetak izuzetnog intenziteta. Od drugih simptoma karakteristicna je jaka glavobolja u vidu sevanja i pulziranja koja menja mesta, pojavljujuci se u razlicitim delovima glave. Danima je prikovana za krevet jer cim ustane vrtoglavica je baca levo-desno.  Obratila se neurologu i u sklopu dijagnostike odradjen je dopler krvnih sudova vrata, magnetna rezonanca glave i vrata, pregled kardiologa i psihologa. Primala je infuzije Manitola,vitamine, pije jos uvek lek Betaserc ali bez ikakvog poboljsanja. Iz licne anamneze saznajem da je pre tri godine tesko podnela ocevu smrt od koje se jos nije sasvim oporavila. Pre dve godine imala je takodje epizodu slicnih tegoba, samo manjeg intenziteta, zbog cega je bila i hospitalizovana i kompletno dijagnostikovana. Navodi da su neurolozi  na osnovu urednog neuroloskog statusa pokusali da tegobe objasne srcanim problemima ali su i ti uzroci pregledima iskljuceni.

Na pitanje kakav je period zivota prethodio pojavi vrtoglavice navodi da je poslednjih meseci imala probleme na poslu koje je preozbiljno shvatala i da je konstantno osecala veliki bes.

Na osnovu anamneze, pregleda jezika i pulsa, postavio sam dijagnozu energetskog sindroma i pristupio akupunkturnom tretmanu. Posle  terapije , nakon sto je ustala, pacijentkinja izjavljuje da se oseca stabilnije ali se plasi da se “pusti” i da hoda bez pomoci i pridrzavanja. Sutradan me je sama pozvala da me obavesti da se skoro sasvim normalno oseca, ne verujuci da je toliko bolje posle prve terapije.

U daljem toku lecenja vrtoglavica se nije vise javljala. Posle druge terapije pacijentkinja je hodala samostalno ali u drustvu, jer je strah od gubitka ravnoteze i pada bio i dalje prisutan. Uradjeno je ukupno sedam terapija jer je bilo potrebno da se energetski problem sto vise sanira kako ne bi doveo do ponavljanja bolesti. Dat je savet o ishrani na osnovu energetskog stanja koga bi trebalo da se pridrzava u narednom periodu, narocito tokom leta. Restrikcija se odnosila na meso, tacnije na nacin pripreme koji podrazumeva obradu na visokim temperaturama (rostilj, peceno, przeno…). Razlog je sto meso kao namirnica nosi informaciju koja je vec prisutna u njenom organizmu u meri u kojoj stvara problem. (O ishrani uopste ali i iz ugla TKM tek imam nameru da pisem, kao aspektu koji je neizmerno vazan u zivotu savremenog coveka).

Uporedo sa terapijama, u nasim razgovorima smo se dotakli neizbezne analize nastanka bolesti i veze sa dogadjanjima koji su joj prethodili. Sve ono sto sam naveo u tekstu o psihosomatskom pristupu problemu vrtoglavice moglo je da se preslika na razvoj njene klinicke slike. Prakticno sam je naveo da sama shvati da je izgubila cvrsto uporiste smrcu svoga oca, istovremeno se ne uhvativsi (mentalno) za ono koje je vec imala ali ga u tom trenutku nije osvestila (sebe i svoju porodicu). Teskim simptomima doprineli su i sukobi na radnom mestu i izneverena ocekivanja, sklonost ka preteranoj kontroli i prenaglaseni bes koji je, kao dominantna emocija, rezultirao iz takvog stanja. Zato je prvi talas vrtoglavice, pre dve godine, bio mnogo blazi u poredjenju sa ovim sada, jer tada verovatno nije bio izrazen energetski sindrom koji je eskalirao sa preteranim emocionalnim reagovanjem tokom zadnjih meseci.

 

Pored slucajeva ovakvih, izrazenih,”pravih” vrtoglavica, vrlo cesto mi dolaze pacijenti i zbog drugih problema  uz istovremenu pojavu , ne vrtoglavice, nego pre nestabilnisti pri hodu ili pri promeni polozaja tela. Po pravilu se pronadje mehanizam kojim se organizam doveo u takvo stanje. Naprimer , u poslednje vreme sam imao nekoliko slucajeva pacijenata koji su se iscrpljivali tezim fizickim radom ili pripremama za polumaraton (nedovoljno odmora i/ili nedovoljna, nepravilna ishrana), koji su u jednom trenutku osetili da se nesto naglo  promenilo kada su se pojavili pomenuti simptomi.  Stres je takodje mocan faktor u razvoju slicnih klinickih slika.

Nekada je proces u kome pacijent treba da shvati i poveze zivotne okolnosti, svoja prezivljavanja i nastanak simptoma, jako tezak i iziskuje vreme. Tada, ako o tome postoji svest kod pacijenta, dobro dodje i pomoc psihoterapeuta.

bottom of page