top of page

STA JE POZELJNO  ZNATI  PRE  NEGO  STO  SE  ODLUCITE  ZA  AKUPUNKTURU  KAO  NACIN  LECENJA ILI  PREVENCIJE

A. STA JE AKUPUNKTURA I KAKAV JE NJEN MEHANIZAM DEJSTVA

Zeleci da na ovom sajtu objavljujem sto krace, sazetije edukativne tekstove, priznajem da sam vec dugo u problemu sta da napisem kratko o mehanizmu dejstva akupunkture, o prirodi akupunkturnog lecenja, o njenoj sustini.

Izostavicu istorijske i tehnicke detalje poput onih kako je to “drevna medicina koja podrazumeva ubadanje igala u akupunkturne tacke koje se nalaze na meridijanima kojima prolazi zivotna energija Qi…” itd. Smatram da takvih tekstova ima dovoljno na internetu.

Akupunktura je po svojoj prirodi svojevrstan vid informacione tehnologije. Ovu tezu zastupam jer sam se u to nebrojeno puta uverio za 30 godina ucenja, iskustva, sumnji i provera. Kao i za sve kad se krece od nule, na pocetku svog puta bio sam skeptik i neznalica, ali za svoje pocetne (ali i danasnje) neuspehe, nisam krivio nesavrsenu kinesku medicinu vec licno neznanje, neiskustvo i sopstvenu “nesavrsenost”.

Kako se usudjujem da nesto sto je staro nekoliko hiljada godina proglasim za informacionu tehnologiju?

Za pocetak prisetimo se zakona fizike koje ucimo u starijim razredima osnovne skole, npr. Njutnovog zakona gravitacije. Poznata je prica o jabuci koja je naucniku,1666. godine, u nekom engleskom vocnjaku pala na glavu i posluzila kao inspiracija. Ne znam da li su jabuke padale pre milion godina, ali ako tada nije bilo jabuka, bilo je neceg drugog sto je padalo i ponasalo se u skladu sa zakonom gravitacije.

Hocu da kazem da su svi ti zakoni prisutni jos od velikog praska, ali je bilo potrebno vreme da se pojavi razumno bice koje ce te zakonitosti opaziti, razumeti i matematicki objasniti.

Vodjeni slicnim principom, mozemo povuci paralelu u odnosu na informacione tehnologije i informacione sisteme. Po definiciji, informacione tehnologije, izmedju ostalog, upravljaju informacionim sistemima.

Nas organizam, kao i sve zivo i nezivo u prirodi, kao i sama planeta na kojoj zivimo, predstavlja krajnje sofisticirani informacioni sistem i kao takav funkcionise.

Nas organizam, preko receptora, neprestano, u svakom trenutku, prima informacije, obradjuje ih i reaguje svojim adaptacionim mehanizmima kako bi ocuvao ravnotezu, ekvilibrijum, homeostazu- kako to strucno naziva medicinska fiziologija.

            

Nasa reakcija na spoljasnju hladnocu, toplotu, vetar, hranu, opasnost, dogadjaje…, nije nista drugo nego primanje informacija (na receptorskom ili nekom drugom nivou, ukljucujuci i svesni), njihova obrada i reagovanje u svrhu ocuvanja naseg integriteta na biohemijskom, molekularnom, celijskom, ali i na emocionalnom i duhovnom planu.

 

I sada dolazim do kljucne recenice mog eseja o akupunkturi:

AKUPUNKTURA JE INFORMACIJA

 

Preciznije receno, akupunkturna medicina sa svojim aspektima teorije, dijagnostike i prakse predstavlja informacionu tehnologiju, dok je nadrazaj u akupunkturnoj tacki putem igle –informacija. Informacioni sistemna koji se sve ovo odnosi je -nas organizam.

 

U tekstu “Energetska stanja organizma” istakao sam da je sustina nasih poremecaja, simptoma, bolesti, bar u pocetnom stadijumu razvoja, cisto energetske prirode. Centralno mesto u okviru lecenja akupunkturom zauzima dijagnostika energetskog poremecaja. Kada se postavi dijagnoza odredjenog energetskog sindroma (slicno dijagnozi bolesti u zapadnoj medicini), sledi akupunkturna terapija kojom se organizmu prosledjuje INFORMACIJA. Organizam potom obradjuje tu informaciju, reaguje na nju, a cilj svega toga je da se energija usmeri u zeljenom pravcu –ka ublazavanju ili eliminaciji energetskog problema.

I ovo je sustina akupunkture.

Naglasicu da je i upotreba nekog leka, kada ga unesemo u organizam, informacija za isti, koja pokrece hemijske reakcije i cini da prodje bol, da se regulise srcani rad, zaustavi curenje nosa… Isto radi i akupunktura ali na energetskom planu.

Ponovicu i sustinsku razliku izmedju dve medicine: dok jedna (ova zvanicna), deluje na pretezno simptomatskom nivou (tretira posledice), dotle akupunkturna medicina zalazi u dublje slojeve trazeci energetske uzroke tih simptoma, delujuci (pretezno) na uzrocnom nivou.

Ova razlika je jako bitna i zbog sledece cinjenice: udruzene, zapadna i istocna medicina, bile bi u mogucnosti da spektakularno poboljsaju zdravstveno stanje stanovnistva na planetarnom nivou, gledano iz ugla lecenja, ali, mozda jos i vaznije, sa aspekta prevencije razboljevanja. Nazalost, tu dolazimo do tacke na kojoj je za sada to utopija, puka mastarija, sto zbog nepomirljivosti i nerazumevanja, sto zbog Ega i sujeta, a vecinom zbog ekonomskih interesa, jer kome danas odgovara zdrav covek?! Mozda sebi i svojoj porodici. Potrosackom drustvu, farmaceutskoj industriji… sigurno ne!

  

I za kraj ovog teksta pomenuo bih par istrazivanja od strane savremene nauke koja je pokusala da objasni mehanizam dejstva akupunkture. Jedno od istrazivanja objasnjava da se on bazira na na aktiviranju odredjenih puteva u centralnom nervnom sistemu koji blokiraju prenos bolnih impulsa (iz ovog istrazivanja je proistekla poznata ”teorija vrata” - “gate theory of pain”). Po drugom istrazivanju, za dejstvo akupunkture zasluzno je oslobadjanje morfinu slicnih supstancija u mozgu- endorfina i enkefalina. Ni jedno ni drugo istrazivanje ne mogu ni izbliza objasniti sva dejstva akupunkture.

Kao pasionirani i ostrasceni akupunkturolog (ne bih bio takav da mi iskustvo i logika govore drugacije), misljenja sam, ipak, da su ovo samo propratni efekti na biohemijskom planu, a da se fundamentalni procesi odigravaju tamo gde je sve i zaceto, u, jos uvek nedovoljno istrazenim i objasnjenim, energetskim sferama naseg postojanja.

bottom of page