top of page

PSIHOSOMATIKA

Simptomima i bolestima ovaj pristup daje metafizicko i simbolicko obelezje, istovremeno coveka lisavajuci bolesti kao alibija za njegove neresene probleme. Bolesnik se ne prikazuje kao neduzna zrtva prirodne nesavrsenosti vec kao neko ko je odgovoran za svoju bolest. Pritom simptomi nastaju kao izraz dubokih psihickih sukoba unutar samoga sebe i svojom simbolikom su u stanju da razotkriju konkretne probleme koje pacijent ima.

Sta, sa tog aspekta, predstavlja alergija?

Vec je receno da u osnovi alergija lezi problematika preterano aktivnog, reaktivnog imunoloskog sistema. Imunoloski sistem predstavlja ODBRANU organizma, sto u ovom slucaju znaci da se organizam PRETERANO brani od necega. Sad cemo se malo pozabaviti simbolikom. U slucaju odbrane organizma, odbraniti znaci NE PUSTITI UNUTRA.  Suprotnost odbrani jeste, ni vise ni manje, nego LJUBAV. Ljubav se moze definisati na razlicite nacine ali se svaki oblik ljubavi u krajnjoj liniji moze svesti na cin PUSTANJA UNUTRA.U svakoj vrsti ljubavi covek OTVARA svoje granice i pusta unutra nesto sto je bilo izvan njih. Te granice su nase “JA” (EGO), a sve sto se nalazi izvan sopstvene identifikacije dozivljavamo kao “TI” (ne-JA”). U ljubavi ta se granica otvara da bi se unutra pustilo neko “TI”, da bi, u sjedinjenju, i ono postalo “JA”. Tamo gde postavljamo granice, mi NE VOLIMO. Svuda gde pustamo da se udje unutar nasih granica, VOLIMO. Svaka odbrana ucvrscuje nas “EGO” jer naglasava granice. Svako nase “NE”, svaki otpor, cini da osetimo, da budemo svesni nasih granica. Svako “DA”, svako pristajanje na nesto, difuzno rasplinjava iste te granice i cini da pritom ne osecamo sami sebe.

U takvim “igrama svesti” na scenu stupaju nasi “odbrambeni mehanizmi” koji bi trebalo da sprece slabljenje granica naseg “EGA”, tj. da onemoguce da iz nase podsvesti u svest prodju sadrzaji koji nam deluju opasno. Tako otpocinju mnogostruke i zivopisne igre “EGA”, koji ne preza da u sluzbu svog razgranicavanja stavi sve sto mu dodje pod ruku: najpoboznije, najplemenitije, najvisprenije teorije.

I bas na ovom kriticnom mestu  mogu nastati veliki problemi.Naime, na isti nacin na koji se psihicka odbrana okrece protiv unutrasnjih sadrzaja svesti, koje ocenjuje kao opasne i stoga hoce da ih spreci da se uzdignu u “gornje” slojeve  svesti, i telesna odbrana se okrece protiv “spoljnih” neprijatelja koje nazivamo uzrocnicima bolesti. Sto je izrazeniji proces “unutrasnje” odbrane od potisnutih sadrzaja koji “vriste” da izadju osvesceni na svetlost dana da bi se konflikt razresio, to je sve veca mogucnost da se zbog nesvesnosti konflikta i odlaganja resenja, sukob, odnosno problem, premesti u telesnu ravan i manifestuje se kao SIMPTOM ili BOLEST.

Ovo je bio samo uvod za objasnjenje sta se, sa ovog aspekta desavanja, dogadja kod alergija. Znam da se nekima nece svideti redovi koji slede, ali sam siguran da ce neke podstaci da krenu dobrim putem-putem ozdravljenja i isceljenja.

bottom of page