top of page

NEURALGIJA TRIGEMINUSA

Jedna od glavnih funkcija petog mozdanog nerva (Nervus trigeminus) je senzitivna inervacija koze lica (osecaj dodira, bola, toplo-hladno). Na svom putu kroz lobanjsku jamu, od mesta nastanka u strukturama centralnog nervnog sistema, on se grana na tri grane koje, kroz razlicite otvore na lobanji, napustaju istu i prolazeci kroz duboka tkiva glave  dolaze do svog inervacionog podrucja.

l grana (Nervus ophtalmicus) inervise kozu cela, gornjeg ocnog kapka i dela nosa, sluzokozu dela nosne duplje i ceonog, etmoidnog i sfenoidnog sinusa.

ll grana (Nervus maxillaris) inervise kozu prednjeg dela slepoocnog predela, donjeg ocnog kapka, nosnog krilca,obraza i gornje usne, sluzokozu dela nosne duplje, sfenoidnog i maksilarnog sinusa, sluzokozu gornje usne, tvrdog i mekog nepca, gornje zube i desni.

lll grana (Nervus mandibularis) inervise kozu donje usne, brade, donjeg dela obraza, slepoocnog predela, prednjeg dela usne skoljke (kad kod zubara primimo injekciju za anesteziju donjih zuba cesto nam utrni deo usne skoljke), spoljasnjeg usnog kanala i dela bubne opne, sluzokozu obraza, donje usne, podjezicnog predela, prednje dve trecine jezika, donje zube i desni.

Nekada, nazalost, jedna ili vise grana ovog nerva naprosto “podivljaju”. Predeo njihove inervacije zahvate bolovi koji po svom karakteru mogu biti “razarajuci”: u vidu salvi intenzivnog, sevajuceg bola koje se javljaju iznenada, nekoliko puta dnevno ili gotovo bez prekida, a mogu ih provocirati bezazlene stimulacije kao sto su pokreti  usta i vilice pri govoru i zvakanju hrane, umivanje, pranje zuba, brijanje, cesljanje, povrsan dodir, osecaj vetra ili promaje na licu… Tada govorimo o neuralgiji petog kranijalnog nerva ili neuralgiji trigeminusa ili trigeminalnoj neuralgiji.

 

Bolest ima razlicite forme. Svaka od njih znacajno remeti normalan zivot. Teske forme oboljenja cine ga nepodnosljivim. Ponekad su bolovi toliko cesti i jaki da obolela osoba ne moze normalno da utoli zedj i glad. Neretko sam bio svedok suicidalnih teznji kod prisustva teskih formi bolesti.

Zvanicnoj medicini uzrok ove neuralgije najcesce nije poznat. Obicno se rade dijagnosticke procedure sa ciljem da se eventualno dijagnostikuje neko oboljenje koje bi kao posledicu imalo neuralgiju trigeminusa kao sto su tumori mozga, anomalije krvnih sudova u lobanjskoj jami ili multipla skleroza. Vrlo cesto se posumnja na bolesti zuba pa se rade snimanja vilica a neretko se izvadi po koji zub i to sasvim zdrav. Razlozi su razumljivi jer druga i treca grana ovog zivca inervisu gornje i donje zube i podrucje bolova navede da se prvo na to posumnja.

Najcesce, medjutim, ne moze da se utvrdi uzrok bolova i tada govorimo o primarnoj ili idiopatskoj (nepoznatog porekla) trigeminalnoj neuralgiji. U njenom lecenju pocinje se od medikamentozne terapije. Daju se lekovi koji se primenjuju i za neke oblike epilepsije ali se pokazalo da deluju i kod  neuralgija (Tegretol, Karbamazepin…). Doza se prilagodjava tezini klinicke slike i vrlo cesto se vremenom mora povecavati. Nazalost, u nekim  slucajevima lekovi postaju nedovoljni a tegobe sve jace i jace, pa se pristupa agresivnijim procedurama (blokade nerava, hirursko presecanje nerava, zracenje). Ni ovo nisu uvek efikasne metode, neke od njih mogu ostaviti i trajne nezeljene posledice, a tegobe se vremenom vrate ili se nisu u potpunosti ni izgubile. Pritom je i psihicko stanje bolesnika sve gore i gore.

 

MESTO  AKUPUNKTURE  U  LECENJU  NEURALGIJE  TRIGEMINUSA

U svojoj praksi srecem se sa pacijentima sa razlicitim formama i u razlicitim fazama bolesti. Na osnovu bogatog iskustva slobodan sam da dam neke smernice vezane za dijagnostiku i lecenje ovog krajnje neprijatnog i krajnje ponizavajuceg stanja.

Energetsko stanje organizma je od primarnog znacaja za lecenje neuralgije trigeminusa. Ono predstavlja predispoziciju da uopste dodje do razvoja bolesti pod uticajem znanih i neznanih faktora (govorim o vec pomenutoj idiopatskoj neuralgiji-neuralgiji nepoznatog porekla).

Zato je u lecenju neuralgije trigeminusa od presudnog znacaja dijagnoza energetskog stanja pacijenta, pa njegovim poboljsanjem pomocu akupunkturne terapije moze vrlo brzo doci do umanjenja bola. Vazno je napomenuti da se u akutnom stadijumu ne preporucuje tretman bolesne strane lica jer to moze samo dodatno provocirati i pogorsati vec prisutne bolove. Dakle, lecenje se bazira na korekciji energetskog stanja i odabiru nekih specificnih tacaka koje se uopste ne nalaze na licu.

Da li ce akupunkturna terapija dovesti do potpunog izlecenja ili privremenog nestanka (odnosno znacajnog ublazavanja) tegoba zavisi od sledecih faktora:

  1. Faza bolesti. Pacijenti kod kojih su se tegobe tek pojavile mogu, uz akupunkturu, racunati na potpuno izlecenje

  2. Priroda energetskog stanja. To je problem koji lezi u osnovi neuralgije. Postoje stanja koja se moraju duze tretirati da bi se doslo do poboljsanja ili do izlecenja

  3. Starost pacijenta. Nije presudna kad je uspeh terapije u pitanju. Imao sam pacijente u poodmaklom zivotnom dobu koji su vrlo brzo odreagovali na akupunkturu i imali dugotrajne periode bez bolova

 

Kod neuralgija koje duze traju (granica se ne moze jasno definisati) moguce je ocekivati duze vremenske intervale bez tegoba uz smanjenu ili minimalnu upotrebu antineuralgicnih lekova.

 

 

PRIMERI LECENJA

 

Primer 1

Pacijent starosti 64 godine dolaziu avgustu 2018-e godine zbog neuralgije trigeminusa. Bolest traje 12 godina a u tom periodu bilo je vremenskih intervala bez tegoba i potrebe za lekovima. Situacija se u par zadnjih godina pogorsala tako da mu vise lek (Tegretol) ne pomaze. Od drugih vrsta terapija radjene su blokade nerava od strane maksilofacijalnog hirurga. Bol u levom obrazu je stalan, ima karakter zarenja sa povremenim “probojem” sevajuceg bola narocito pri otvaranju usta pri govoru, zvakanju i gutanju. Pored neuralgicnih bolova pacijent se zalio na ceste gorusice i opstipaciju.

Nakon dijagnostike po principima TKM primenjivano je akupunkturno lecenje u nekoliko navrata (serije od 5 do 10 terapija u avgustu i decembru 2018-e, zatim u februaru i julu 2019-e) da bi posle zadnje terapije u leto 2019-e doslo do potpunog prestanka bolova i prekida uzimanja lekova. Znacajno je napomenuti da su se tegobe vec posle prve serije terapija izrazito smanjile. Posle 13 meseci mirovanja, u septembru 2020-e bolest se ponovo javlja u ozbiljnoj formi i ponavljamo terapiju serijom od 8 tretmana.

Ovo je primer oboljenja koje je trajalo duzi niz godina pre primene akupunkturne terapije. Ovaj pacijent ima energetski problem koji nije lako resiti u kratkom vremenskom periodu. Problemi sa povisenom zeludacnom kiselinom i opstipacijom samo su deo istog energetskog dizbalansa. Pada u oci da do pogorsanja bolesti uvek dolazi u letnjim mesecima kada su najvece vrucine sto je takodje u korelaciji sa stanjem pacijenta. Da ne bi u buducnosti cekali i rizikovali da se tegobe jave u tezoj formi, predlozio sam da planiramo terapije redovno krajem proleca ili pocetkom leta.

Dodao bih ovome vrlo bitnu stvar. Pazljivom anamnezom moguce je kod gotovo svakog pacijenta istraziti okolnosti pod kojima dolazi do pogorsanja simptoma i opsteg stanja. Nekada je okidac stres, nekada su to klimatski faktori, ponekad neredovna ishrana, iscrpljujuci rad ili poremecaj bioritma. Tada mozemo terapiju prilagoditi takvim detaljima pa time mozemo znacajno da uticemo na njenu delotvornost uz istovremeno bolje razumevanje sopstvenog stanja od strane pacijenta (tada je lakse iskorigovati neke stetne navike koje bi mogle imati uticaja na zdravstveno stanje).

 

Primer 2

Pre par godina javio mi se prijatelj koji je upravo izasao iz ordinacije specijaliste neurologa sa dijagnozom neuralgije trigeminusa i prepisanim lekom. Bolovi u jednoj polovini glave javili su mu se pre desetak dana i postali su neizdrzivi, u vidu sevanja tokom celog dana ali su bili prisutni i tokom noci u manjoj meri. Obicni lekovi poput Brufena, Kafetina nisu pomagali i zato je otisao kod specijaliste na pregled.

Postavio sam pitanje vezano za lokalizaciju bola i dobio sledeci odgovor: bolovi su se javili najpre iza uha da bi se ubrzo prosirili na celu stranu glave, sve do temena, uz bol u kozi pri dodiru, ali i na predeo obraza ispred uha kao i na deo slepoocnice. Moj prijatelj je inace prirodom svoje profesije cesto izlozen vetru i promaji, osim toga malo je puniji i puno se znoji.

Naravno, ovo nije bila neuralgija trigeminusa. Neurologa je verovatno “zavela” pojava bolova u predelu lica ispred uha ali stvarni problem je bio neuralgija drugog nerva, tacnije nervnog spleta, koji potice iz vrata i zbog svoje pozicije mnogo je vise izlozen uticaju spoljasnjih faktora kao sto su vetar i hladnoca. Prijatelja sam sutradan primio u ordinaciji, uradio mu tzv. blokadu nerva malom kolicinom lokalnog anestetika i kortiko preparata i tegobe su trenutno prestale i vise se nisu vratile.

Ovde ukazujem na cinjenicu da se u postavljanju dijagnoze neuralgije trigeminusa cesto napravi greska jer se zaboravi da postoje i drugi nervi koji inervisu kozu glave i lica, da se njihova podrucja inervacije ukrstaju i da pocetak tegoba moze biti na sasvim drugoj strani. A onda se krene pogresnim putem u sprovodjenju terapije, izgubi se dragoceno vreme kada se moze efikasno pomoci i stvari se nepotrebno iskomplikuju-na stetu pacijenta. Upravo bih ovaj primer posebno istakao jer vrlo cesto imam ovakve ili slicne pacijente. U poslednjih par meseci imao sam ih troje kod kojih su bili prisutni neuralgicni bolovi, jaki, u vidu sevanja, lokalizovani u podrucju potiljka sa propagacijom ka slepoocno-temenom predelu ali i u predelu lica ispred uha i u predelu obraza. U svim slucajevima je od strane neurologa postavljena dijagnoza neuralgije trigeminusa i dat je lek na koji pacijenti u pocetku terapije vrlo lose reaguju jer ih omamljuje, usporava, cini ih nestabilnim. U svim slucajevima radilo se o neuralgiji nerava vratnog spleta (plexus cervicalis) a u terapijskom postupku kombinovao sam blokadu tih nerava sa akupunkturom. Do potpunog izlecenja dolazilo je posle jedne do tri terapije uz momentalni prestanak medikamentozne terapije.

 

Primer 3

Muskarac starosti 57 godina, boluje od multiple skleroze zadnjih 18 godina. Od marta 2018-e pocinju tegobe vezane za neuralgiju trigeminusa. Lekovi i blokade nerava postaju neefikasni i u martu 2019-e biva podvrgnut zracnoj terapiji (“gama noz”). Tegobe se smanjuju i gube sledeca 4 meseca ali u avgustu iste godine pocinju napadi istog intenziteta kao i pre zracne terapije. Povecanje doza Tegretola ne daje rezultate, ponovo se rade blokade ne bi li se dobilo makar malo na vremenu bez bolova da bi se uzimala hrana. Cesto je iz tih razloga bio na infuzijama a osnovna bolest se dodatno pogorsava. Visoke doze lekova cine ga nestabilnim, usporenim i omamljenim a inace otezano kretanje jos je vise pogorsano. U takvom, gotovo beznadeznom stanju, dolazi pre mesec dana kod mene u ordinaciju. Ovde cu malo detaljnije opisati postupak lecenja.

Najpre, za pacijenta je bilo iznenadjenje kada je, posle plasiranja igala, shvatio da nisam tretirao ni jednu akupunkturnu tacku na licu. Inace postoji predrasuda da kada nas muci neki proces ili bol u odredjenom delu tela neizostavno treba tretirati upravo taj deo. Ovo pravilo nije tako striktno u akupunkturi. Mnogo puta sam objasnjavao pacijentima zasto ne “bodem” deo koji ih boli. Kod neuralgije trigeminusa, u akutnoj fazi, terapija iglama na bolesnoj strani lica mogla bi da dovede samo do pojave jos zescih bolova. Fokus terapeuta treba da bude energetsko stanje pacijenta jer njegovom regulacijom izrazeni simptomi bolesti mogu za kratko vreme brzo da se smire. Vrlo cesto je kod pacijenata prisutna sumnja u ishod lecenja upravo iz tog razloga- nerazumevanja sta akupunktura “radi” u nasem organizmu (u posebnom tekstu o energetskim stanjima pokusacu detaljnije da objasnim mehanizam dejstva akupunkture na osnovama teorije tradicionalne kineske medicine). Sumnja nestane a budi se nada i uspostavlja poverenje onog trenutka kad pacijent oseti da mu je bolje. Sledeceg dana moj pacijent je shvatio da nema bolove u mirnom stanju.

Dogovorili smo se da kada se to desi pocne da uzima mekanu, pasiranu hranu koju ne mora da zvace ali da je zadrzi dovoljno dugo u ustima kako bi se natopila pljuvackom i bila pripremljena za sledecu, zeludacnu fazu varenja. Posle druge terapije pacijent je mogao na taj nacin da uzima hranu i da pije tecnost i stanje je pocelo polako da se normalizuje uz sve mere predostroznosti. Uskoro smo dosli u situaciju da smanjujemo Tegretol, koji je uzimao na 4 sata, vise iz straha od nesnosnih bolova nego sto mu je stvarno pomagao.

Ovaj primer pokazuje koliko akupunkturno lecenje moze da pomogne delovanjem na energetsko stanje organizma, u situacijama kada zvanicna medicina nema adekvatnih resenja. Mogao bih da navedem puno primera pacijenata kojima sam kod neuralgije trigeminusa ili vec pomenutih neuralgija vratnih nerava, zavisno od stadijuma bolesti, pomogao bilo akupunkturom, bilo blokadama nerava vratnog pleksusa, bilo kombinacijom dveju metoda lecenja, ali se zakljucci vezani za dijagnostiku i terapiju svode na sledece smernice:

  • Akupunkturno lecenje, ako se sprovodi u ranoj fazi nastanka simptoma neuralgije,moze doprineti potpunom nestanku bolova tj. izlecenju.

  • U postavljanju ove dijagnoze potrebna je opreznost u smislu provere da se ne radi o neuralgiji drugih nerava, jer lecenje tada ide u sasvim drugom smeru

  • U hronicnim slucajevima (dugogodisnji bolesnici, sekundarne neuralgije) akupunkturno lecenje moze dati dugotrajne “remisije” bolesti, periode bez bolova, uz smanjenje ili cak potpuno ukidanje medikamentozne terapije, ali uz povremeno ponavljanje akupunkturnih tretmana radi odrzavanja efekta.

bottom of page