top of page

ALERGIJE

Bilo da je rec o koznim alergijama ili onim koje se ispoljavaju na razlicitim nivoima disajnog sistema (od nosa i sinusa pa do bronhija i pluca), na digestivnom traktu ili ocima i usnim kanalima, uvek se radi o krajnje neprijatnim simptomima, od onih koji remete svakodnevni zivotni komfor do onih koji ugrozavaju i sam zivot kao sto je slucaj sa  napadom  bronhijalne astme.

 

Prisutno je, dakle, jedno sarenilo, kako u ispoljenim simptomima, tako i u tezini klinicke slike. Iza svega stoji nas imunoloski sistem koji preterano reaguje na alergene, materije iz spoljasnje sredine, iz naseg neposrednog okruzenja.

 

Prica o alergijama je slozena. O tome svedoci i cinjenica da jos uvek nije izmisljena efikasna UZROCNA terapija. Lecenje se, vec decenijama, svodi na ublazavanje tegoba upotrebom lekova koji suprimiraju (umanjuju) imunolosku reakciju organizma (antihistaminici i kortikosteroidi), sire disajne puteve (bronhodilatatori), suzavaju krvne sudove otecenih sluzokoza (vazokonstriktori). Zadnjih godina se primenjuje i alergijska imunoterapija (desenzibilizacija) sa ciljem da razvije imunu toleranciju prema odredjenom alergenu (uz neizvesne  i cesto  polovicne efekte).

 

Sto se statistike tice, broj alergicara u svetu i kod nas raste neprestano i progresivno  (oko 2% godisnje), a podaci  govore da oko 35% stanovnistva nase zemlje ima neki, makar i najblazi, oblik alergije.

Najcesce alergije su na ambroziju, polen, prasinu, dlaku kucnih ljubimaca, budj, grinje, ali i na hranu, lekove, kozmetiku i kucnu hemiju.

 

MESTO  AKUPUNKTURE  U  LECENJU  ALERGIJA

 

Ono sto akupunkturni pristup, kada je lecenje alergija u pitanju, cini specificnim u odnosu na pristup zapadne medicine je to sto se mnogo vise paznje poklanja energetskom stanju organizma odnosno imunom sistemu nego materijama na koji je isti alergican (alergenima). Razlog je prost i o tome cu govoriti na mnogim mestima kada budem obradjivao principe dejstva akupunkture: organizam je taj koji zbog svojih karakteristika “nenormalno” reaguje, a akupunkturno lecenje, preko delovanja na energetsko stanje, moze to da izmeni i “modulira” nacin reagovanja imunog sistema.

 

Ono sto je najvaznije  kod akupunkturnog lecenja je postavljanje tacne akupunkturne dijagnoze. Naime, neuspesi u akupunkturnom lecenju mogu biti posledica najcesce dva osnovna razloga: jedan od njih je upravo pogresna dijagnoza  posle koje, samim tim, sledi i pogresna terapija. Akupunkturna dijagnostika je nesto najslozenije u tradicionalnoj kineskoj medicini. Bazira se na uzimanju anamneze (razgovoru sa pacijentom gde na osnovu odgovora na postavljena pitanja dobijamo najvaznije smernice za utvrdjivanje pavog stanja). Dijagnostika jezika i “puls” dijagnostika su od presudnog znacaja za potvrdu  prave dijagnoze i zahtevaju veliko znanje i iskustvo terapeuta. Bez njih nema tacne dijagnoze a samim tim ni adekvatne terapije i uspeha u lecenju. Drugi razlog za neuspeh u terapiji je ako se lecenje prerano prekine. Pod uslovom da je terapeut postavio tacnu dijagnozu i sproveo odgovarajucu terapiju, inicijalno poboljsanje zdravstvenog stanja i odsustvo alergijske reakcije mogu zavarati i pacijenta i  terapeuta i dovesti do povracaja simptoma. Razlog za to je tendencija organizma da naginje onom energetskom poremecaju koji je i doveo do alergije. U zavisnosti od duzine trajanja tegoba i tezine istih ponekad je neophodno ponavljati akupunkturne tretmane dok se stanje potpuno ne normalizuje a to zahteva povremene kontrole od strane terapeuta i pravovremeni nastavak terapije.

 

Kada su u pitanju sezonski alergeni (polen, ambrozija) preporuka je da akupunkturno lecenje zapocne nekoliko meseci pre pojave alergena u prirodi. Na primer, ako postoji izrazena alergija tokom cele sezone cvetanja (od proleca do jeseni, od polena do ambrozije), preporuka je da se prva  serija terapija sprovede tokom kasne jeseni i zime, a druga serija tokom maja i juna. U zavisnosti od energetske situacije moze se uraditi jos jedna serija tokom sledece zime.

Veoma bitna stvar kod alergija je ishrana koja moze poremetiti ali i poboljsati energetsko stanje pa su saveti o ishrani i korekcija iste izuzetno znacajni kod alergicnih osoba.

 

Dacu nekoliko primera (iz moje prakse) alergicnih  pacijenata i njihovog lecenja:

 

Primer 1

Ima tome 20-ak godina. Majka je dovela desetomesecno dete  zbog problema sa disanjem. Pedijatar je ustanovio  pocetak bronhijalne astme i otpoceo terapiju kortikosteroidima prilagodjenu tom uzrastu. Kada sam postavio pitanje “kako hranite vasu bebu?” dobio sam odgovor koga se i dan-danas secam. Majka je prestala da doji dete ali je ponosno rekla da njeno dete jede sve. “Sta je to sve?”, pitao sam. “Sve, virsle, jagode…”. Ostao sam zapanjen jer bio je neki jesenji mesec,cini mi se novembar, postavio sam glupo pitanje o poreklu jagoda i dobio odgovor, naravno, da su iz zamrzivaca. Epilog svega toga je da sam morao puno vremena da posvetim edukaciji majke o ishrani deteta, ali  uz akupunkturu primerenu tom uzrastu kao i promenu nacina ishrane (koja se odnosila i na suhomesnate proizvode)   detetu  je vrlo brzo bilo bolje i nikada vise tokom ovih godina nije imalo alergijskih problema. To pouzdano znam jer uglavnom ostajem u kontaktu sa pacijentima a i doticnu porodicu licno poznajem. Ovo je primer alergije gde pogresna ishrana dovodi do energetskog problema koji se klinicki ispoljava kao alergijsko stanje.

 

Primer 2

Mladic od 23 godine, na zavrsetku studija, dolazi zbog teskog koznog ekcema koji uz krace periode mirovanja “bukti” od sestog meseca zivota. Malo koji deo tela nije bio zahvacen a narocito neprijatne su bile promene na licu, kako zbog zdravstvenih i esteskih  razloga tako i zbog  psiholoskih  konsekvenci. Promene su bile pracene intenzivnim svrabom i pojacavale bi se pri promenama vremena i u stanjima stresa koji je pretio da postane stalno prisutan. Dakle jedan, moglo bi se reci, zacarani krug. Tokom godina radjene su mnoge analize vezane za alergene, razni pokusaji terapija, ali sve je bilo neuspesno i prolaznog karaktera. Takvo stanje u zapadnoj medicini ima dijagnozu “atopijski dermatitis” a terapija se svodi na lokalno tretiranje promena i peroralnu ili parenteralnu upotrebu vec pomenutih lekova. Sa aspekta akupunkturne medicine radilo se o komplikovanom energetskom problemu gde je na jednoj strani bio ekscesni sindrom a na drugoj strani deficit odredjenog aspekta energije. Zato je trebalo planirati terapiju u nekoliko faza da bi se postepeno “ispravile” stvari koje su bile poremecene. Sprovodjene su serije terapija u sve duzim razmacima izmedju, tokom sledecih godinu i po dana, sto je rezultiralo tome da se moj pacijent i ja ne vidjamo vec dve godine. Naravno, pre no sto cu pisati ovaj tekst culi smo se i dobio sam potvrdu da je sve u redu. Ovo je specifican primer stanja koje se tretira kao alergijsko ali gledano sa aspekta energetske medicine ovde se ne radi o preteranoj reakciji imunog sistema. U osnovi je nasledjen energetski deficit koji se ispoljava koznim promenama a na koji se, tokom zivota,  nadovezuju  drugi energetski poremecaji koji onda komplikuju klinicku sliku.

 

Primer 3

Pacijentkinja starosti  56 godina dosla je pre cetiri godine u ordinaciju zbog teskih simptoma bronhijalne astme. Zbog ucestalih napada cesto je zavrsavala kao pacijent sluzbe hitne pomoci. Jos kao dete imala je astmu, ali se to stanje poboljsalo oko 13-e godine kada je usla u pubertet. 2007-e je imala veliki stres (gubitak clana uze porodice) i ubrzo posle toga dobila je simptome bronhijalne astme koji su iz godine u godinu bivali sve tezi. Napade su joj redovno izazivali stresovi a stalno je osecala napetost u grudima i “knedlu” u grlu. U akupunkturnoj medicini  se pojedinacni energetski sistemi organizma sagledavaju i analiziraju u okviru medjusobne povezanosti i uticaja jednih na druge a sve u okviru celine koju cini organizam sa svim svojim fizickim i psihickim funkcijama. Pacijentkinja je u svojoj klinickoj slici imala sve karakteristike bronhijalne astme ali dijagnostika po tradicionalnoj kineskoj medicini pokazala je da je primarni problem bio na drugom mestu, energetskom polju srca koje je zaduzeno za razne mentalne funkcije i procese kao i na polju jetre. Tretman tih energetskih podrucja trebalo je da dovede do poboljsanja a to se upravo i desilo. Vec posle dve-tri terapije doslo je do evidentnog poboljsanja sto je za pacijentkinju, ciji je zivotni komfor zbog cestih napada astme bio ozbiljno  narusen, bilo spektakularno.  Samo jedna serija terapija bila je dovoljna da se napadi potpuno eliminisu i da se ona oseca ponovo zdravo. Ovo je klasican primer slozenosti akupunkturnog lecenja gde cak tri energetska sistema imaju ucesce u patoloskom procesu a da se dominantni simptom ispoljava na jednom, polju pluca. Ovo je i primer povezanosti nasih sistema koji ocigledno pokazuje koliko je vazno za lecenje da se poznaju uzajamne veze u okviru jedne celine kakav je ljudski organizam.

 

Medju ovim primerima nema onih koji spadaju u najcesce oblike alergija (gornji primeri i nisu prave alergije ali ih nasa konvencionalna medicina tako tretira zavedena klinickim simptomima iza kojih stoji slicna patofizioloska reakcija organizma). U te najcesce oblike spadaju alergije na spoljne alergene, a pracene su raznim simptomima od kojih su najcesci kijanje, grebanje u grlu, ocima, zapusenost nosa, sekrecija itd., i to su ustvari “prave” alergije. Ovo sto sam upravo naveo govori o tome koliko za medicinu jos ima nepoznanica, teorijskih i prakticnih, po pitanju prepoznavanja, dijagnostike i lecenja alergija. S druge strane, koliko god tradicionalna kineska  medicina bila uspesna po pitanju lecenja alergijskih stanja, postoji jos jedno veliko podrucje koje treba proraditi kada su alergije u pitanju. Da li ste mozda culi (sto je u medicinskim krugovima opste poznato) da neke  izrazito alergicne osobe mogu dobiti simptome i bez direktnog kontakta sa alergenom?  Tako na primer osoba koja je alergicna na macju dlaku moze odreagovati na fotografiju macke. Osoba alergicna na dim i prasinu moze dobiti “napad” gusenja gledajuci na filmskom platnu scenu parne lokomotive koja ispusta oblake pare i dima. To veliko podrucje o kome govorim, obavijeno velom tajne i skriveno u magli spoznaje i realnog zivota predstavljeno je tzv. psihosomatskom  medicinom.

 

Za one koji imaju otvorene horizonte i tragaju za drugacijim odgovorima… neka kliknu na link sledeceg teksta:

bottom of page