top of page

Hipertenzija

(povisen krvni pritisak)

Za ovo stanje, koje se u zapadnoj medicini tretira kao bolest, karakteristicno je da u tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) ne postoji kao entitet. To znaci da TKM povisen krvni pritisak tretira iskljucivo kao pratecu pojavu drugih stanja, preciznije receno u sklopu odredjenih energetskih poremecaja.

Hipertenzije delimo na primarne i sekundarne. Sekundarne su posledica nekog drugog poremecaja u organizmu. To mogu biti bolesti srca i krvnih sudova, bolesti zlezda sa unutrasnjim lucenjem, bolesti bubrega i neki neuroloski poremecaji. Takodje, povisen krvni pritisak prati neka stanja kao sto je opstruktivna “sleep” apneja, upotrebu nekih lekova kao sto su oralni kontraceptivi. U svim tim slucajevima govorimo o sekundarnoj hipertenziji.

U svim slucajevima povisenog krvnog pritiska potrebno je preduzeti odredjene dijagnosticke postupke kako bi se utvrdilo da li se radi o nekom oboljenju koje za posledicu ima povisen krvni pritisak i koje zahteva lecenje.

Ako se ne utvrdi postojanje druge bolesti tada se takav poremecaj proglasava za primarnu ili esencijalnu hipertenziju koja je mnogo cesci slucaj od sekundarne.

Zapadna medicina u lecenju preporucuje dozivotnu upotrebu lekova kao I promenu stila zivota.

Tema ovog teksta su upravo te primarne ili esencijalne hipertenzije, za koje se ne sagledava jasno pravi uzrok. Patofiziologija, kao mehanizam u nastanku hipertenzije, oznacava spazam krvnih sudova, povecanje otpora pri proticanju krvi kroz iste i posledicno opterecenje srcanog misica.

Vec sam rekao da u TKM hipertenzija ne postoji kao dijagnoza vec je propratna manifestacija drugih poremecaja. Ti poremecaji su energetske prirode i oni se dijagnostikuju iskljucivo metodama TKM sto znaci i da se mogu leciti metodama TKM kao sto je akupunktura.

U nastanku takvih energetskih problema u organizmu glavnu ulogu igraju stres, neadekvatna ishrana, nedostatak fizicke aktivnosti, preopterecenost u svakodnevnom zivotu, bilo intelektualna ili fizicka, poremecaji bioritma sa nedostatkom sna i odmora, delovanje vise faktora u istom trenutku tokom kraceg ili duzeg vremena. Tu su i nasledni faktori ali oni ne moraju biti odlucujuci.

Pored postavljanja energetske dijagnoze koja stoji u pozadini hipertenzije kao njen uzrok, za uspesnost lecenja bitan je izbor pacijenata. Mnogo vece sanse za trajno izlecenje prisutne su kod mladjih pacijenata kod kojih je tek uspostavljena dijagnoza primarne hipertenzije i kod kojih medikamentozna terapija ima samo privremenu ulogu.

Edukacija pacijenata je takodje neophodna i veoma bitna zbog potrebe definisanja uzroka nastanka povisenog krvnog pritiska jer jedino svestan covek moze steci uvid u sopstveno stanje i na osnovu toga napravi bitne promene u svom zivotu.

Moram da pomenem da imam prilican broj pacijenata koji dolaze zbog drugih zdravstvenih problema a lece se od hipertenzije. U vecini slucajeva, tokom terapije dolazi do smanjenja krvnog pritiska ili normalizacije pa se ponekad doze lekova koje pacijent uzima moraju korigovati.

ZAKLJUCAK

  • Akupunkturno lecenje povisenog krvnog pritiska moguce je, i to resavanjem energetskog poremecaja koji je do njega doveo.

  • Energetski poremecaj se utvrdjuje specificnim dijagnostickim postupcima u okviru TKM.

  • Mogucnost izlecenja postoji u slucaju primarnih (esencijalnih) hipertenzija, gde se sa lecenjem pocinje sto pre, odmah po dijagnostikovanju i sa sto kracim periodom u kome su korisceni antihipertenzivni lekovi.

  • Kod dugotrajnih hipertenzija efekat akupunkture je umirujuc, pritisak se smanjuje i tada akupunktura odlicno deluje kao dodatna terapija u kontroli pritiska.

  • Edukacija pacijenta i promena stila zivota  su od velikog znacaja u lecenju hipertenzije.

bottom of page