top of page

OBOLJENJA  ZGLOBOVA (OSTEOARTRITIS, ARTROZA)

U svojoj praksi vrlo cesto imam pacijente koji dolaze na lecenje zbog patologije kostano-zglobnog sistema. Najcesce  dolaze nakon nezadovoljavajuceg terapijskog efekta prethodno preduzetih medicinskih procedura kao sto su medikamentozna i fizikalna terapija, banjsko lecenje, a u zadnje vreme i popularne mezoterapija i terapija plazmom obogacenom trombocitima (PRP).

Odmah da nesto razjasnim. Metode koje sam nabrojao pomoci ce u odredjenim slucajevima. U nekima nece. U ovom tekstu zelim da pojasnim mesto akupunkture u lecenju bolesti zglobova ali i da iznesem svoja dugogodisnja iskustva.

Iz price o bolestima zglobova iskljucujem stanja koja spadaju u grupu zapaljenjskog (seropozitivnog) reumatizma kao sto je reumatoidni artritis, kod kojih vaze neke druge specificnosti. Ovaj tekst se odnosi na stanja u okviru degenerativnog reumatizma i nespecificne upalne procese zglobova (osteoartritis, artroza).

Opet cu pominjati izraze “energetsko stanje” I “energetski poremecaj”. Razlog je sledeci: odredjena energetska stanja i odredjeni patogeni faktori dovesce do razvoja odredjene klinicke slike koja se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Lekari znaju da klinicka slika kod patologije zglobova moze biti veoma raznovrsna. Kod nekih pacijenata stanje karakterisu bolovi koji zahvataju vise zglobova i koji se cesto premestaju iz jednog u drugi zglob sa ili bez pratecih simptoma kao sto su otok, crvenilo i povisena temperatura koze iznad zgloba. Kod drugih bolest napada jedan zglob i tada moze postojati nekoliko varijanti:

-tup bol sa otokom i otezanom pokretljivoscu zgloba i ekstremiteta

-ostar bol sa manje ili vise izrazenim otokom, sa izrazenim pogorsanjem pri izlaganju hladnoci

-jak bol sa svim znacima zapaljenja (crvenilo,toplota,oticanje i otezana pokretljivost)

 

Svo to sarenilo klinickih slika dolazi zbog dejstva razlicitih patoloskih faktora koji su delovali (hladnoca, vlaga, toplota, vetar-promaja,mehanicka trauma) kao i prisutnosti razlicitih energetskih  stanja koja su omogucila da patogeni faktor svojim dejstvom osteti zglob. Ovo sto sam upravo rekao znaci da bolest jednog ili vise zglobova nije samo “stvar” tih zglobova  nego celog organizma. U postupku lecenja veoma je bitno kako ce terapijski postupak delovati na oboleli zglob, ali je isto tako vazno (ako ne i vaznije) kako ce lecenje delovati na ceo organizam.

Zato se dogadja da odredjeni lekovi nekome pomazu a nekome ne; da fizikalne procedure nekome pomognu a nekome cak i odmognu; da se neki pacijenti vrate sa banjskog lecenja bolesniji nego pre odlaska. Sve je, dakle, stvar energetskog stanja organizma i prirode patogenog faktora. U tome je akupunkturna medicina u prednosti nad zvanicnom jer je u rukama iskusnog akupunkturologa u stanju da prepoznaje i razlikuje pojedina energetska stanja i brojne varijacije istih  i na osnovu toga primeni adekvatnu terapiju koja ce pomoci i u slucajevima kada drugi nacini lecenja nisu dali rezultate.

I ovde vazi pravilo: sto se pre pocne sa akupunkturnim tretmanom to ce pre nastupiti poboljsanje i lecenje ce krace trajati. Postoje razlike u akupunkturnom tretmanu i pristupu pojedinim oblicima bolesti zglobova. Od vrste problema i stanja pacijenta zavisi ucestalost terapija i duzina lecenja.

Ono sto je bitno je da se akupunkturnim lecenjem ne leci samo zglob vec se utice na ceo organizam pa se samim tim moze spreciti delovanje patogenih faktora u duzem vremenskom periodu, a vrlo cesto i trajno. Akupunktura “radi” na sprecavanju, preventivi problema.

 

Na ovom mestu bih opisao jos jednu veoma znacajnu karakteristiku akupunkturnog lecenja. Cesto sam u razgovoru sa pacijentom cuo kroz njegovu konstataciju (ili pitanje): “pa akupunktura ne moze da mi steti, moze samo da mi pomogne, zar ne?” Odgovor je da akupunktura moze da steti ako se primeni neodgovarajuca terapija. Naime, akupunktura deluje na energetskom planu. Ako terapeut napravi pogresnu procenu energetskog stanja pacijenta ili primenjuje terapiju po semi bez ikakve energetske dijagnoze i primeni pogresnu terapiju tada  moze doci do pogorsanja stanja.

Ali ovo sam sve rekao da bih istakao sledece. Ako se akupunktura pravilno primeni, onda vrlo brzo, ponekad spektakularno dolazi do poboljsanja (problem koji traje nedeljama ili mesecima biva znacajno umanjen posle jedne ili nekoliko terapija).

Dobro sproveden akupunkturni tretman daje rezultat u kratkom periodu pa s te strane ne bi trebalo da bude dileme ni kod pacijenta ni kod terapeuta: ako u prvih nekoliko terapija ne dolazi ni do kakvog poboljsanja… nesto ne “stima”.

ZAKLJUCAK

  • Razlicitost simptoma kod bolesti zglobova degenerativnog porekla (osteoartritis, artroza) potice od raznolikosti patogenih faktora koji deluju na ceo organizam I od energetske specificnosti samog organizma. U te specificnosti spadaju I zivotno doba, opste zdravstveno stanje i nasledni faktori

  • Akupunkturna dijagnoza konkretnog stanja je odlucujuci faktor u odabiru i primeni prave terapije a samim tim i uspesnosti lecenja

  • Delovanjem na energetski problem celog organizma (a ne samo na zglob) akupunkturnom terapijom se ostvaruje prevencija slicnih oboljevanja

  • U zavisnosti od patogenog faktora I stanja organizma savetuje se privremeni ili trajni higijensko-dijetetski rezim koji se odnosi na upotrebu odredjenih namirnica u ishrani kao i na oblik i stepen odgovarajuce fizicke aktivnosti

bottom of page