top of page

Neki od mojih tekstova objavljenih na drustvenim mrezama tokom pandemije koronavirusa

30. mart 2020.

 

Od pocetka epidemije pratim situaciju iz vise aspekata pa bih svoja zapazanja da podelim sa vama. Pre svega zbog toga sto uvodjenjem vanrednog stanja rastu strah i panika i prete da urade i gore stvari nego sto bi ucinio virus u ljudskom telu. Pokusacu da budem sto koncizniji iako bih hteo mnogo toga pojasniti.

Korona virusi kao i virusi influence (gripa) pogadjaju disajne puteve coveka. Razlog zasto u ovoj epidemiji ima toliko zarazenih je sledeci: ovo je po svemu sudeci NOVI virus sa kojim se covecanstvo do sada jos nije susrelo (nije vazno u ovom trenutku da li je stvoren u virusoloskoj laboratoriji ili ga je priroda u svojoj beskrajnoj mudrosti proizvela). To znaci da ne postoji nikakav kolektivni imunitet koji bi bar jedan deo stanovnistva zastitio od infekcije. Radi objasnjenja reci cu da svake godine oboleva odredjeni deo populacije od gripa-bilo kog tipa. Brojke su mnogo manje jer iz ranijih sezona imamo stanovnistvo koje je prrlezalo grip i steklo odredjeni imunitet.

U slucaju korona COVID -19 tog imuniteta nema i zato teorijski niko nije otporan. Zbog toga se infekcija brzo siri i zato su brojke impozantne i zastrasujuce a strah prisutan kako kod obicnog stanovnistva tako i kod predstavnika vlasti koji treba da uvedu mere zastite i organizuju zdravstvene sisteme u svojim drzavama.

Ali, kada je statistika u pitanju, odnosi su priblizno slicni kao i kod ranijih epidemija cak i kada se radi o obicnom sezonskom gripu. Smrtnost nije mnogo veca u epidemiji covid-19 i vise je posledica masovnog zarazavanja i zagusenja zdravstvenih sistema i raznih nesrecnih okolnosti u sta ne bih ulazio.

Bolest na slican nacin napada disajne organe kao npr. H1N1 -,,svinjski" grip. NAJTEZI oblici bolesti se javljaju u obliku otkazivanja pluca zbog masivnog upalnog procesa na njima i pogadjaju pre svega pacijente sa oslabljenim imunitetom, hronicnim bolestima i starije osobe koje su svakako slabijeg odbrambenog potencijala a obicno imaju i druge pridruzene bolesti.

Postavlja se pitanje kako ce se ovo zavrsiti.


Do kolektivne otpornosti moze doci na dva nacina: kolektivnom imunizacijom tj. vakcinacijom ili tako sto ce infekcija virusom zaraziti odredjeni procenat stanovnistva i zaustaviti prenos virusa. Naravno, postojace opasnost od daljeg (sezonskog) javljanja ali ce tada poprimiti drugacije razmere sa mnogo manje obolelih i sa istim afinitetima ka osobama sa smanjenom odbrambenom sposobnoscu organizma.

Ovo sto sam do sada napisao predstavlja samo uvod u neke prakticne stvari koje zelim da podelim sa vama a koje se odnose pre svega na pojam imunoloske sposobnosti organizma i psiholoske aspekte u okolnostima u kojima se trenutno nalazimo.

Divider 1.jpg

31. mart 2020.

 

O IMUNITETU


Sad kada sam zadobio vase poverenje, hteo bih jos malo da se osvrnem na ono sto sam izneo u prethodnom tekstu.
Nisam nametao zakljucke ali su se oni sami iskristalisali kod vecine vas o cemu zakljucujem na osnovu vasih komentara:

1. Otprilike koliko se bojimo gripa toliko bi trebalo da se bojimo i korona-virusa (ali uz sve preporucene mere predostroznosti)

2. Korona se razlikuje po tome sto je NOV virus za ljudski rod, za koji ne postoji vec steceni imunitet i zbog toga poprima razmere pandemije. Ostaje nam da za sledecu sezonu sacekamo proizvodnju i primenu vakcine, ili, i ako se zarazimo, da odbolujemo neki laksi oblik bolesti, kao kod gripa. Ili da uopste ne obolimo.

Dakle, osnovna razlika u odnosu na grip je sto se ovde radi o matematici velikih brojeva.

Da li ce inficirana osoba preboleti infekciju bez simptoma, sa blagom, srednje teskom ili teskom klinickom slikom zavisi od njenog individualnog imuniteta.


Imunitet, kao odbrambena sposobnost organizma da se suprotstavi delovanju bioloskih, fizickih, hemijskih agenasa, bolestima i drugim stanjima koja ugrozavaju zdravlje u zavisnosti je od stanja naseg imunog sistema. U kineskoj medicini pojam imuniteta je povezan sa energetskom ravnotezom organizma i snagom odredjenih energetskih aspekata istog.
U daljem tekstu cu radije koristiti termin ,,energetska ravnoteza" jer cu govoriti upravo o ciniocima koji mogu znacajno da je naruse i samim tim da oslabe imunitet.


I to je nesto u sta smo svi manje-vise upuceni, ali retko razmisljamo o tome. Drugim recima, ja cu vam sada ,,otkrivati toplu vodu", podsetiti vas na 4 najznacajnije stvari o kojima treba voditi racuna i negovati ih u svakodnevnom zivotu da bi nas imunitet bio snazan.

Obicno kada mislimo da nam imunitet nije dobar, posezemo za vitaminima, raznim mineralima, biljnim kombinacijama, eliksirima, melemima... I to je u redu. Vecina toga ne moze da steti, samo moze da koristi.
Ali ono glavno sto treba da odrzi organizam u optimalnom stanju, a samim tim i imunitet, nisu nazalost preparati iz spoljne sredine.


Ono sto nam zaista treba vec se nalazi u nama. A da bi to sto je u nama savrseno i funkcionisalo i zastitilo nas od bolesti (imunitet) potrebno je sledece:


1. Dobar san
2. Pravilna, umerena ishrana
3. Umerena fizicka aktivnost i
4. Kontrola stresa i prenaglasenih emocija

 

Sad kad sam vam ,,otkrio Ameriku" da je sve tu i da raspolazemo potrebnim resursima za RAD NA SEBI malo cu zastati i pre no sto pocnem da pisem o ishrani koja ce biti tema sledeceg teksta podseticu vas na glavnog junaka Koeljovog ,,Alhemicara", Santjaga, koji tragajuci za bogatstvom na kraju i dodje do njega ali ne tamo gde ga je trazio (mada je to sve bio Njegov Put), vec, gle cuda...u sebi samom.


Tako je i resenje za ovu situaciju kod vecine nas upravo tu i gde smo... u nama samima.

Divider 1.jpg

2. april 2020.

 

O gojaznosti i ishrani


Danas ce vam se, u prvom delu teksta, obratiti onaj deo mene koji je pretezno anesteziolog, a u drugom delu onaj koji je vise akupunkturolog.
Po principu 2 u 1 (ima se, moze se).
Inace, obojica (mene) stanuju u istoj glavi vec 27 godina od kada se akupunkturolog doselio kod tri godine starijeg cimera. Vrlo retko se njih dva sukobljavaju, uglavnom se dopunjuju, uce jedan od drugoga.

Pocinje anesteziolog:

Danas sam cuo od pacijentkinje da malo-malo pa neko na medijima izjavi da su gojazne osobe prijemcive za ovaj virus, da lako obolevaju i da su pod rizikom da dobiju teski oblik bolesti.


Kao anesteziolog sa tim se moram sloziti. Izmedju ostalog su pod rizikom i zbog toga sto kad preterano gojazna osoba mora da bude stavljena na respirator zbog podrske disajnoj funkciji, pojavljuje se niz nepovoljnih okolnosti koje prate njeno lecenje:


-- pacijent na respiratoru mora da se uvede u vestacki san lekovima. To je mnogo lakse uraditi sa nekim od 70 kg nego sa nekim od 140 kg
-- gojazne osobe lakse i brze dobijaju komplikacije mehanicke ventilacije kao sto je sekundarna pneumonija ( upala pluca izazvana bakterijama)
-- lakse dolazi do tromboembolijskih komplikacija
-- teze se odrzavaju disajni putevi
-- teze je odvajanje od respiratora
-- cesto se stvaraju rane (dekubitusi)
Itd...

Ako se debeljuce medju vama nisu do sada uplasile, verovatno sada jesu.
Ali nije mi cilj da vas uplasim niti ima razloga za strah.

 

Zato je tu akupunkturolog:

Da li znate da ako se preterano najedete ili u okviru obroka unesete previse masnoca ili prostih secera, trenutno remetite energetsku ravnotezu organizma? A samim tim i IMUNITET! Ako to cesto sebi radite ta ravnoteza se vise ne uspostavlja i vas imunitet permanentno slabi.
Danas necu pricati o tome STA treba jesti (o tom potom), vec KAKO treba jesti:


-- kada sednete da jedete potrudite se da uspostavite mirnu i prijatnu atmosferu za stolom. Iskljucite TV, ako treba i mobilni telefon. Ne pricajte o poslu, politici, koroni, kecevima u skoli. Cilj je da uzivate u hrani.
-- hranu dovoljno zvacite. Zalogaj treba da se isitni, pod dejstvom zuba i pljuvacke da se pretvori u tecnu kasicu, pa ga tek tada progutajte
-- dok zvacete jedan zalogaj nemojte dodavati novu hranu u usta jer nece biti ravnomerno obradjena
-- na ovaj nacin cinite dobro sledecem organu u procesu varenja-- zelucu. Veoma bitan organ od koga mnogo zavisi zdravlje u celini

 

U cemu je svrha ovakvog unosenja hrane?
Na ovaj nacin cete svom zelucu dati vremena da u jednom trenutku posalje informaciju vasem mozgu: ,,sit sam, sad mi je dosta". Tada ustanite od stola bez obzira koliko je hrane ostalo u tanjiru. Izadjite na par minuta a nakon nekog vremena necete vise dobiti zelju da se vratite za sto jer cete osetiti sitost.


Da se razumemo, ovo se vezba. Ako do sada niste ovako jeli, trebace vremena da se uspostavi nova navika. Kada gutate hranu vas zeludac nema vremena da posalje informaciju da je sit i vi ustajete od stola propisno najedeni, sa osecajem tezine, kako u stomaku tako i u glavi i celom telu. U tom trenutku, narusena energetska ravnoteza narusava i imunitet na nekoliko sati. Ako to cesto ponavljate...u problemu ste.


Ako prihvatite da je ovo ispravno i vazno, onda vec od sledeceg obroka mozete da pocnete ovako da se hranite i za sebe da uradite veliku stvar u zivotu. Tako cete biti zdravi, visak kilograma ce postepeno, na zdrav nacin, da se gubi, bolje cete se i psihicki osecati, kilogrami se NECE vracati, a vas imunitet ce biti snazan.


Imajte obavezna tri obroka dnevno. Ujutru, cim se probudite popijte veliku casu vode (ne morate odjednom) na prazan stomak kako bi ste pokrenuli ono sto se usporilo tokom sna (rad creva i bubrega). Pokusajte da vecera bude lagana i da vremenski razmak izmedju nje i odlaska na pocinak bude 2--3 sata.

Ovo su osnovni principi nacina uzimanja hrane sa kojima pocinjem uvek u radu sa pacijentima koji iz zdravstvenih razloga treba da se oslobode viska kilograma. Tek kasnije pricamo o vrstama namirnica.

Ovo sto sam izneo kao prvu meru u regulaciji ishrane vazi podjednako i za gojazne i za one koji to nisu, i za bolesne i za zdrave. Deluje mozda prosto, i jeste. Ali u pocetku nije bas tako. Ovo je prilika da se pocne. Iz zdravstvenih razloga, zbog IMUNITETA.
,,NUS"-pojava ovakvog nacina uzimanja hrane kada se jos iskombinuje sa zdravim namirnicama i adekvatnom pripremom jela je bolji osecaj u telu, bolje raspolozenje, zadovoljstvo samim sobom, poboljsanje svih telesnih i psihickih funkcija.

Prema tome, ishrana je bitan faktor za ocuvanje i sticanje dobrog IMUNITETA sto i jeste bila tema za danas. Moja poruka je da moze lepo da se prezalogaji i u doba Korone a da ne presedne svaki zalogaj. A da se pri tom RADI NA SEBI. Pa kud ces lepse...

Sledeca tema fizicka aktivnost u toku zabrane kretanja...i to lepo zvuci, zar ne!

Divider 1.jpg

3. april 2020.

O fizickoj aktivnosti tokom zabrane kretanja

Neki dan procitah:
Kad hocu da jedem....jedem
Kad hocu da legnem...legnem
Kad hocu da izadjem...jedem i legnem


I sad bih mogao i da zavrsim ovaj tekst, da pojedem nesto i da legnem.
Ali zivim u nadi da vecina nas ne razmislja tako iako ponekad radimo bas na ovaj nacin.

Malo cu skrenuti sa teme svestan rizika da vam ne odrzim paznju ali smatram to potrebnim. Govorim o opstim principima koji su vazni i u doba Korone.


Iz dugogodisnjeg iskustva znam da postoji nestrpljivost u ljudima kada se radi o resavanju zdravstvenih problema. Svi bi najvise voleli neku carobnu formulu ili lek koji ce brzo i efikasno delovati.


To se nazalost ne desava cesto. U vecini slucajeva do odredjenih simptoma dolazi posle dugog vremenskog perioda u kome maltretiramo svoj organizam, izlazemo ga stresu, psihickom ili fizickom (kroz naporan rad,nespavanje, neredovnu i nezdravu ishranu). Nas organizam se tome suprotstavlja svojim zastitnim mehanizmima ali kada oni vremenom oslabe dolazi do ,,pucanja gde smo najtanji". To je vrlo cest mehanizam obolevanja.


A tada trazimo carobni stapic, nesvesni procesa koji je svemu prethodio kao i sopstvene odgovornosti za ono sto nam se desava.
U procesu ozdravljenja takodje je potrebno vreme. Bolest je uvek prilika da nesto fundamentalno naucimo, i o sebi i o zivotu uopste. Nazalost, zvanicna medicina nema vremena da se time bavi, ona se bavi simptomima (manifestacijama) a primarni uzroci cesto ostaju da tinjaju cekajuci sledecu priliku da se manifestuju, u nekom drugom obliku, nekim drugim simptomima.
Veliki deo karijere anesteziologa bavio sam se terapijom bola kod malignih oboljenja. U nekom trenutku sam poceo da razmisljam o uzrocima njihovog nastanka narocito kada se takva bolest javila kod mog oca. Kada se borba za zivot neslavno zavrsila posle 2 teske godine, razmisljajuci o njegovom zivotu i navikama, dosao sam do dragocenih zakljucaka, a glavni je bio da je to bolest koju je najbolje izbeci.


Pocev od tada, veliki deo mojih razmisljanja, istrazivanja i činjenja odnosio se na PREVENTIVU i OCUVANJE ZDRAVLJA, a ne samo na lecenje bolesti i zdravstvenih poremecaja.

I sada polako dolazim na danasnju temu. U tekstu o ishrani istakao sam vrlo vazan segment zdravlja. Naravno, samo sam ga ovlaš dotakao jer je tema presiroka za ovaj vid komunikacije.
Drugi bitan segment je kontinuirana umerena fizicka aktivnost. Po mogucstvu svakodnevna. Rekao sam vec ranije da je to vazno za IMUNITET. Dobar imunitet znaci- dobro ZDRAVLJE.
Ostaje da obrazlozim i preporucim.


Fizickom aktivnoscu, osim odrzavanja funkcije kretanja u kojoj ucestvuje ceo organizam (ne samo misici, tetive, zglobovi i kosti nego i srce, krvni sudovi, pluca, nervni sistem...), POVECAVAMO KONCENTRACIJU KISEONIKA u nasim tkivima i celijama. Ako to redovno radimo, narocito u prirodi, obezbedjujemo pravilan rad celija, poboljsavamo IMUNITET i stitimo se od faktora koji mogu ugroziti zdravlje.

Sta mozete uraditi u svojoj sobi:


1) Stanite kraj otvorenog prozora ( dolazi lepo vreme sa manje smoga) i nekoliko minuta duboko disite kroz nos. Nakon udaha malo zadrzite vazduh u plucima i lagano izdahnite. Uradite to nekoliko puta u toku dana. Samo ovom vezbom obogaticete svoje celije kiseonikom.
Mi zivimo vecinom staticno, radimo dugo u zatvorenim prostorima i u hronicnom smo manjku sa kiseonikom u nasim celijama.
2) Oni malo ambiciozniji mogu da urade i poneku vezbicu, razgibavanje, pokrete u zglobovima, poneki cucanj...
3) Za one najambicioznije preporucujem da na You Tube-u ukucaju...Heather Robertson...week 1 day 1, pa neka krenu.

I na kraju, predlazem da mi ne saljete lajkove i komentare nego da, umesto toga, primenite nesto od ovoga do sada sto sam obrazlozio i preporucio. U sledecim tekstovima cu pricati o stresu i emocijama. Siroko podrucje, zahtevno i za mene vrlo izazovno.

Divider 1.jpg

5. april 2020.

O PLUĆIMA I DISANJU l deo

Korona napada pluca i otezava disanje.


O Koroni i ne znamo mnogo. A sta znamo o plucima i disanju?

Kao studenta ucili su me sta su pluca, od cega se sastoje (anatomija), kako rade (fiziologija), kako obolevaju (razne patologije), pregled, bolesti, lecenje, interna, radiologija, hirurgija....


Na specijalizaciji dalje o plucima i disanju. Lekovi u anesteziji i uticaj na pluca, plucne bolesti, stanja, parametri disanja, rizici. Mehanicka ventilacija pluca, upotreba respiratora....


Ako funkcija pluca nije dobra onda nema dovoljno kiseonika u nama i nakuplja se ugljen-dioksid. A onda nista drugo ne radi kako treba.


Klasicna medicina spasava zivote. Ili bar pokusava... onda kad je zivot vec ugrozen...kad dodje do granice bez povratka...
Smeta mi taj pristup klasicne medicine: pluca su organ za to i to; ovim lekom radi se ovo, onim ono; povecaj pritisak, smanji pritisak; odseci ovde, odseci onde...
Ali ona spasava zivot...ako nije kasno...

Da li ima jos nesto o tim plucima i disanju? Mozda neki drugaciji pristup i sagledavanje stvari osim tehnickog pregleda i zamene delova. Nesto dublje, sto moze da doprinese da zivot ne visi o koncu, da dublje shvatimo svoje telo pa i pluca, da se sacuvamo od bolesti, da se sacuvamo od raka, od Korone i od raznoraznih konrada, da budemo srecni i zdravi!


Svet sam uvek gledao ocima radoznalog deteta. Zato mi je uvek sve novo i radujem se svakom novom danu. Kao dobitnik zivota na svemirskoj lutriji nalazim se vec u Raju ( planeta Zemlja), pa ne moram da cekam svoju smrt da bih otisao na neko bolje mesto. Uz manje oscilacije, zivim zivot PUNIM PLUCIMA.


Stvarno, zasto se bas tako kaze? Zasto se zivot ne bi ziveo nekim drugim punim organom? Punim srcem... mozda. Punim bubrezima...ok, zbog kamena u bubregu. Punim crevima!...ima istine...ali je ruzno kad se zamisli.


Znaci, ipak ,,PUNIM PLUCIMA". I svi volimo kad nam neko ODUZME DAH. I da necim ili nekim budemo INSPIRISANI ( spirare lat.=disati)

Nadam se da sam pobudio radoznalost. Vecina vas ce u nastavku teksta procitati nesto sto nisu znali. Niti ocekivali. Bice mi drago ako se prevarim.

Divider 1.jpg

7. april 2020.

O DISANJU, EGU I KORONI

 

Kada kazemo ,, Ja", tog trenutka sebe razgranicavamo od svega ostalog sto dozivljavamo kao ,,ne-Ja". Tim korakom poniremo u svet suprotnosti, u POLARNOST. Nasa svest svet deli na parove suprotnosti (spolja-unutra, ispravno-pogresno, dobro-zlo, musko-zensko...), a kada se nadjemo u situaciji da treba da se opredelimo za jedan pol, to dozivimo kao SUKOB, koji je, sto je ozbiljniji i tezi, utoliko podsvesniji, podmukliji i nevidljiviji.


Primer: treba da donesemo tesku odluku. Ako ne razresimo situaciju, radja se sukob u nama koji moze da tinja na podsvesnom nivou, stvari guramo ,,pod tepih", a sve to moze dovesti do zdravstvenih problema na psihosomatskom nivou. Dakle, ,,Ego" je taj koji nas navodi na podele i otezava i onemogucava da osetimo celovitost, jedinstvo, isceljenje.

Disanje je dobar primer polarnosti. Sastoji se od udaha i izdaha, dve suprotne aktivnosti. Jedna dovodi do napetosti (udah), druga do olaksanja (izdah). Svaki pol zivi od postojanja suprotnog. Ako unistimo jedan, nestaje i drugi. Samo oba zajedno cine celinu.


Srediste zbivanja kod disanja je proces RAZMENE: uzimamo kiseonik iz vazduha a dajemo(oslobadjamo) ugljen-dioksid. UZIMANJE-DAVANJE. Time smo dotakli simboliku disanja. Disanje predstavlja proces razmene sa spoljasnjom sredinom, ljudima, biljkama i zivotinjama. Ono predstavlja komunikaciju, vezu sa svime sto je oko nas a sto nismo mi.


Biblijska prica o stvaranju navodi da je Bog komadu gline oblikovanom u coveka, udahnuo svoj bozanski dah, i stvorio zivo bice s dusom ( ova prica koju vecina nas poznaje nije mi polaziste nad kojim cu razradjivati dalji tekst vec samo prikladna ilustracija). Ta slika prikazuje kako materijalnom telu, aspektu forme, biva udahnuto nesto sto ne potice od stvaranja- bozanski dah-koji nije prisutan u materijalnom svetu kakvog poznajemo. Tek taj dah cini coveka zivim, dusom obdarenim bicem.


Sad smo na pragu tajne daha. Dah ne pripada nama, nije nas. Dah nije u nama nego smo mi u njemu. Preko daha smo neprestano povezani sa necim sto je s one strane forme, sto je metafizika, za sta nauka nema objasnjenje, preko daha smo povezani sa tajnom zivota koju delimo jedni s drugima, ali i sa svim zivim bicima na planeti.

Tu lezi njegovo znacenje. Dah nas cuva od toga da se kao ljudi potpuno odvojimo, zatvorimo, da granice svoga ,,Ja" ucinimo neprobojnim. Koliko god se covek rado zatvarao u svoj EGO-dah ga prisiljava da odrzava vezu sa ,,ne-Ja".
Shvatimo da disemo isti vazduh koji udiše i izdiše nas neprijatelj, vazduh koji disu biljke i zivotinje. Dah nas povezuje sa svime sto postoji, hteli mi to ili ne.

Pluca su nas najveci organ koji nam sluzi za komunikaciju i kontakt sa ostatkom sveta. Njima (disajnim organima) pripada i grkljan kao organ koji proizvodi glas, instrument nase medjusobne komunikacije.


Drugi vazan organ u komunikaciji je koža. Ona je zaduzena za mnogo direktniji kontakt koji je potcinjen nasoj volji. Sami biramo sta cemo dodirnuti, koga cemo pustiti da dodiruje nas. Kontakt plucima je indirektniji ali je zato prinudan. Ne mozemo upravljati njime. Prinudjeni smo da disemo isti vazduh bez obzira na sve nase podele i polarnosti.


A zivimo u vreme kada ljudi jedni druge ne slusaju. Svako ima svoju pricu. I svi pricaju istinu. Ili mozda svi lazu. Buka postaje neizdrziva. Granice EGA nikad nisu bile ostrije, tvrdje, neprobojnije. Tako je u gotovo svim sferama zivota. Svako tvrdi da je u pravu. Niko ne popusta. I malo ko primecuje da vise ne komuniciramo. Nismo svesni da smo se otudjili jedni od drugih, od prirode, od planete koja je nas jedini dom.

U toj nesvesnosti i slepilu otudjenosti i nabildovanog EGA, pojavljuje se Korona. Da nam stavi maske na lica, da nas natera da peremo ruke da nas niko ne zarazi, da se izbegavamo i zaobilazimo jedni druge, da ne pricamo medjusobno. Da se jos vise razgranicimo jedni od drugih, da postavimo najvise barijere svog Ega koji je pred pucanjem.... DA NAM POKAZE U STA SMO SE PRETVORILI. Da nam pokaze NASE PRAVO LICE kojeg tek sada nema. Ne samo da smo postali BEZLICNI nego smo na sve to jos i MASKU STAVILI.

DA U SLEPILU PROGLEDAMO...

 

Ako budemo imali srece i pameti (verujete li u to?) mozda cemo primiti lekciju sa zahvalnoscu i nauciti da razgovaramo slusajuci a ne manipulisuci, da ne pljujemo jedni po drugima, da ne zatrpavamo djubretom svoju okolinu, da ne secemo drvece, da ne istrebljujemo biljni i zivotinjski svet svog jedinog doma, da ne...


Nase veze ne funkcionisu. Pojavilo se sicusno stvorenje da gromadama razbuktalog Ega pokaze koliko su slabi i truli. Napada upravo organ preko koga hvatamo kakvu-takvu vezu jedni s drugima-- pluća. Udara tamo gde smo najslabiji.

Kod oboljenja koja su povezana sa disanjem sebi treba postaviti sledeca pitanja:


- Sta mi preseca dah?
- Sta necu da prihvatim?
- Sta necu da pustim?
- Sa cime necu da dodjem u kontakt?
- Da li se bojim da kročim u novu SLOBODU u kojoj cu disati PUNIM PLUCIMA?

 

Ako prihvatimo Koronu i njeno učenje - mozda ima nade za nas.
Ako ne - bar nemojte da je se plasite.

bottom of page